Hieronder volgens enkele gegevens van Nederlandse graancirkels tussen 1590 en 1979. Deze gegevens zijn afkomstig uit het boek 'The secret history of crop circles' van Terry Wilson (zie Engelse gedeelte van deze site). De Stichting PTAH heeft toestemming gekregen om deze gegevens voor het Dutch Crop Circle Archive te gebruiken.

Wilson heeft in zijn boek nauwkeurig onderzoek verricht waaruit blijkt dat het graancirkelfenomeen al eeuwen oud is.


01- Assen, Drenthe, 1590.

Deze formatie is wereldwijd de oudste welke in Wilson's boek werd vermeld.

Deze zaak is van Robert Plot's onderzoek naar heksenkringen en grond sporen. Op 18 Augustus, 1590 waren er mannen en vrouwen geobserveerd die dansten in een cirkel sommigen blijkbaar met gespleten hoeven, waarschijnlijk net zoals de afbeelding van Robin Goodfellow op een houtsnede. Het klopt dat Plot, Goodfellow indirekt schijnt te noemen ('Petter-Gross-Petter') als een van de betrokken geesten.

Het schijnt dat sommige mensen die ooggetuigen waren ook deel namen aan het dansen. Waar ze waren geweest was er een kring van gras dat geplet was door 'het trappelen'. Dit geeft een duidelijk plettend effect en het is de moeite waard om te noteren dat er bij de oorspronkelijke gebeurtenis een wervelwind betrokken was. De tijd van het jaar is consequent met de verschijning van hedendaagse graan cirkels.

Hoewel de zaak niet geheel voor zich spreekt. De lokatie is gehaald uit logische beredenering en het daadwerkelijke pletten van het gras is alleen maar aangenomen. In de originele tekst staat er 'Er was gevonden in de plaats waar ze hadden gedanst een ronde cirkel waar er duidelijke markeringen waren van het trappelen van gespleten hoeven, zo gewoon als die van paarden die in een ring galopperen... (de) kring bleef achter van de volgende dag.... tot de volgende winter wanneer het onder geploegd werd'.

De suggestie van een kring met geplet gras, of zelfs granen, is extreem en zelfs voor meervoudige betekenissen vatbaar (dubieus).

Bron TW: Plot, 1696; Meteorologisch Journaal.


02- Noord-Brabant, 1933 - 1965.

Enkele cirkels en vermoedelijk een pictogram.

Een ooggetuige herinnerde zich deze formatie nog vaag. Volgens de beschrijvingen ging het hier om een soort haltervormige graancirkel, de zogenaamde 'dumbbell'. De andere cirkels werden beschreven als cirkelvormige afdrukken.

Bron TW: Paul Fuller Archief.


03- België en Nederland, 1950.

Tijdens correspondentie tussen Wim van Utrecht en Paul Fuller bleken er enkele formaties te zijn in België en Nederland. Er zijn echter geen actulele gegevens bekend.

Bron TW: Paul Fuller Archief.


04- Sneek, Friesland, 1979.

Deze formatie stamt uit Mei of Juni 1979.

Toen Jelte Postma in de omgeving van Sneek rondreed, hoorde zij een zoemend geluid. Eerst dacht ze dat het de wind was, maar toen zag ze een cirkel van 1.50 meter in diameter in het ongeveer 20 a 30 centimeter hoge gras. Het gras in de cirkel lag met de klok mee en het gras rondom de cirkel was onaangeroerd.

Bron TW: Crop Watchers no. 8; Randless & Fuller.