29- Brummen, Gelderland, 05-08-1997.

Rapport van Robert Boerman

Begin augustus heb ik samen met mijn gezin een klein vliegtochtje boven de omgeving van Brummen gemaakt. Toen wij instapten vroeg ik terloops aan de piloot of hij wel eens graancirkels had gezien. Hij antwoordde van niet, maar het hele fenomeen interesseerde hem niet. Eenmaal in de lucht zagen wij al spoedig een graancirkel nabij Brummen. Het was een mooie formatie, en later bleek dat deze formatie samen met die van Emmen, Melick en Tholen tot een van de mooiste van Nederland behoorden.

Eenmaal geland ging ik naar de plaats waar we het pictogram hadden zien liggen. Nader onderzoek wees uit dat in het midden van 6 van de 7 cirkels een witte substantie lag, die later naar het laboratorium van Dr Levengood in Amerika is gestuurd. Onderzoek van Dr Levengood wees uit dat het hier ging om een zeer zuivere combinatie van koolstof (carbon), zuurstof (oxygen) en siliconen (silicon) ging. Nancy Talbott van het BLT-onderzoeksteam (BLT= Burke, Levengood, Talbott) vermelde verder nog dat het te duur was om deze substantie na te maken, zo zuiver was het.

Een lid van de oudheidkundige vereniging 'De Marke' in Brummen wist te vertellen dat er vroeger op de plaats van het pictogram prehistorische grafheuvels hadden gelegen. Het zand werd in de jaren '20 gebruikt ten behoeve van wegenaanleg. Verder onderzoek wees uit dat deze formatie zich exact op een leylijn bevond, eveneens als de formatie van Zutphen van 1996. In vroeger jaren heeft in de buurt van de zutphense formatie, wat overigens Brummens grondgebied is, een oude kasteeltje gestaan.