15- Steenderen, Gelderland, 31-08-2000.

Rapport van Robert Boerman.

Na een telefoontje van mijn 13-jarig neefje Jan-Willem, in de auto gesprongen om polshoogte te gaan nemen omdat hij een zogenaamd 'ball of light' had gezien welke in hun grasveld was 'geland'. Jan-Willem had de lichtbol al enige tijd in de lucht kunnen volgens. De 'snelheid' nogal laag, in tegenstelling tot eerdere waarnemingen. Hij had tijd genoeg om naar binnen te lopen om en fototoestel te halen en een foto van de lichtbal te nemen. Even later landde de lichtbol in zijn grasveld, precies in een kleine bruine plek van ongeveer 10 centimeter in diameter.

Nadat deze mysterieuze 'ball of light' in het grasveld was 'geland', voelde de plek warm aan. De lichtbol heeft de bruine plek niet veroorzaakt, daar deze al in het gras aanwezig was. Op nog geen 2 meter afstand van deze bruine plek was nog een bruine plek zichtbaar, welliswaar iets kleiner dan de eerste. Deze plekken waren nog niet eerder opgemerkt.

Jan-Willem wist nog wel te vertellen dat het grasveld waarschijnlijk op een leylijn ligt. Nader onderzoek zal het een en ander kunnen uitwijzen.

Ik kreeg het fotorolletje mee om het bij de vakfotograaf te laten ontwikkelen. De volgende dag waren de foto's klaar en mijn blik viel onmiddelijk op de 'ball of light'. Ik vroeg de fotograaf of hij iets bijzonders wilde zien, waarna hij naar de foto keek. Ook op het negatief was deze lichtbol goed te zien.

Dezelfde middag nog belde ik Jan-Willem op met de mededeling dat de foto's klaar waren en dat de lichtbal goed te zien was, maar toen ik intussen de bewuste foto's uit het mapje had gehaald, bleek dat het stipje, wat de lichtbol voorstelde, bijna vervaagd was. Er was al bijna niets meer te zien, en toen ik later die middag bij Jan-Willem thuis ariveerde, bleek er geen stipje meer op te staan. Later nog het negatief bekeken, maar ook daar bleek niets meer op te staan.

Achteraf bleek dat de bewuste foto (met/zonder) stipje helemaal niet de foto was die Jan-Willem van de lichtbol had gemaakt. Dit bleek een totaal andere foto te zijn waar ook geen lichtbol op te zien was.

Concluderend was het een vreemde gewaarwording om te zien dat er iets van een foto kan verdwijnen. Ik was blij dat ik de fotograaf de bewuste foto heb laten zien zodat ik een ooggetuige van de 'ball of light-foto' heb. Ik begon al aan mijzelf te twijfelen....

Toen ik Jan-Willem deze week sprak, vertelde hij mij dat de tweede bruine plek was verdwenen maar dat de plek waar de lichtbol was 'geland' nog wel bruin was.

01-09-2000

01-09-2000

15-10-2000

Update: 17-01-2001

Tijdens de sneeuwval van eind December 2000 was het hele grasveld van Jan Willem wit, maar de plek waar de lichtbol was geland ontdooide al spoedig. Ook tijdens de huidige vorstperiode, waarin het hele grasveld is bevroren, is deze plek NIET bevroren.

Voor meer informatie over deze bijzondere vondst, klik hier voor de website van Jan Willem Bobbink, Nederlands jongste graancirkelonderzoeker.