09- Stadskanaal (2), Groningen, 01-08-2001.

Deze formatie is ontdekt op 01-08-2001 doorgegeven aan, en gemeld op 02-08-2001 door Hans Hesselink en Roel Toering (Nieuwsblad van het Noorden), maar is vermoedelijk al een week oud.

Rapport van Robert Boerman en Jan Willem Bobbink.

Het rapport van de vorige Groningse formatie van Vledderhuizen is ternauwernood klaar, of we kunnen wederom afreizen naar het 'hoge' noorden. 'Kom maar deze kant op want we hebben er weer een', waren de woorden van Roel Toering van het gelijknamige persbureau in Stadskanaal. We hadden er achteraf gezien beter kunnen blijven slapen.

Ondanks dat de formatie in tarwe al een week oud was - de persoon die deze formatie heeft doorgegeven, had deze al een week eerder vanuit de lucht gezien, maar niet eerder gemeld - lag het geheel er nog netjes bij. Vanuit de lucht gezien doet deze graancirkel aan een schorpioen denken. Een soortgelijke formatie is in 1994 in Engeland gerapporteerd.

Er waren enkele bijzonderheden te vermelden zoals schuin afgesneden gras en tarwestengels en de zogenaamde 'blown nodes' - geexplodeerde groeiknopen. Een zeer bijzonder detail is wel dat de de formatie niet geheel in het graanveld ligt maar er iets buiten. Zover zij na hebben kunnen gaan heeft de grote centrale ring in het gras doorgelopen. Het gras had zich echter alweer opgericht. De tarwe lag echter plat onder het gras. Onderzoek wees uit dat er exact aan de rand van deze ring enkele brandnetels 'verbrande' bladeren hadden. Nader onderzoek zal uit moeten wijzen of deze bladeren inderdaad verbrand waren.

Copyright © Hans Hesselink

Copyright © Robert Boerman

Copyright © Robert Boerman

'Ver'brandnetel'?