13- Biddinghuizen, Flevoland, 20-07-2002

Rapport van Robert Boerman

Op 20-07-2002 kreeg de Stichting PTAH een melding van een graancirkel nabij Biddinghuizen. Deze melding werd gedaan door piloot Mike van Eck van Special Air Services in Teuge.

De volgende dag zijn we naar Biddinghuizen gereden voor nader onderzoek. In eerste instantie dachten we dat deze formatie in hetzelfde veld lag als vorig jaar, maar het bleek een veld verderop te zijn. De eigenaar van de Biddinghuizen formatie van 2001 zou voor ons contact opnemen met de eigenaar van het veld dat we wilde onderzoeken.

Nadat we bijna klaar waren met ons onderzoek, kwam de eigenaar even 'polshoogte' nemen. Nou heb ik persoonlijk in de afgelopen jaren al heel wat formatie's bezocht, met heel veel boeren gesproken, maar ben nog nooit zo onbeschoft behandeld als in Biddinghuizen. De eigenaar was woest omdat hij dacht dat wij de graancirkel hadden gemaakt. Hij was zo woest dat hij in het rond sprong en op die manier bijna een zelfgemaakt graancirkel maakte, tot groot vermaak van ons natuurlijk. De man was totaal voor geen enkele reden vatbaar. Wij kregen zelfs niet eens fatsoenlijk de kans om een en ander uit te leggen. Daar met een dergelijk onbeschoft persoon totaal niet te praten was, besloten het veld maar te verlaten voordat de beste man meer plat zou stampen dan graan alleen....

Dit geval was echter een uitzondering, want over het algemeen staan de meeste boeren zeer positief tegenover het onderzoek wat we op hun veld uit willen voeren. Zo positief dat de eigenaar van de Schorpioen formatie van Stadskanaal van 2001 ons koffie met koek in het veld bracht. Zo kan het dus ook...


Rapport van Janet Ossebaard

Deze formatie bezochten wij (Janet Ossebaard, Bert Janssen, Robbert Boerman en Jan-Willem Bobbink) op zondag 21 juli. De formatie (niet zichtbaar vanaf de weg) lag toen al enkele dagen in het veld. Hij was ontdekt en gemeld door een piloot. Toen wij de formatie in tarwe betraden, waren er geen sporen van menselijke activiteit. Geen voetsporen, geen modder op de planten, etc. De 'lay' (tegen de wijzers van de klok in) was prachtig, zoals op de foto's te zien.

De formatie bestaat uit een centrale cirkel met daaruit voortvloeiende ringen en 2 'grapeshots'. We vonden (vooral in het centrum van de hoofcirkel) veel 'blown nodes' die echter geen grote gaten vertoonden, maar kleine barsten. In veel gevallen toonden de knopen twee van deze barsten naast elkaar. (zie foto: word zo spoedig mogelijk bijgevoegd).

Opmerkelijk detail was dat Janet erg licht in het hoofd werd in deze formatie (voortdurend duizelig bij het overeind komen), hetgeen steeds erger werd naarmate ze langer in de formatie verbleef. We vonden in deze formatie geen afgesneden stengels. Andere bijzonderheden zijn evenmin te melden.

Toen we klaar waren met het onderzoek verscheen de boer met zijn familie. Wij hadden via zijn buurman (een zeer vriendelijke en geinteresseerde man, die vorig jaar een formatie op zijn land had!) groen licht gekregen om het veld te betreden; hij zou het wel kortsluiten met de eigenaar. Helaas was de eigenaar het daar niet mee eens; hij kwam woedend dwars door het gewas denderen en beschuldigde ons ervan de formatie te hebben gemaakt. We kregen geen enkele kans om uit te leggen wie we waren en wat we deden; met een ongehoorde onbeschoftheid (zoals we werkelijk nog nooit hebben meegemaakt) werden we het veld uitgescholden. Gelukkig hadden we toen al ons onderzoek kunnen afronden...

Er werden meerdere door wichelroeden meetbare lijnen gevonden. De foto's en diagram spreken voor zich.

Copyright Roeland Beljon

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Roeland Beljon

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman