02- Loosdrechtse Plassen, Utercht, 01-06-2002

Dit opmerkelijke rapport kregen we binnen van een medewerker van de Stichting PTAH. Het betreft hier een melding van twee cirkels in water die tijdens een tocht op de Loosdrechtse Plassen op 01-06-2002 zijn waargenomen.

Rapport van Martin van Wieringen

Na een korte tocht over de Loosdrechtse Plassen werd mijn aandacht rond 15.30 uur getrokken door een soort van mistnevel die plotseling ontstond. Deze had het gevolg dat er een sneldraaiende kolom water met een diameter van ongeveer 20 meter op het water te zien was. Deze kolom water werd in slierten omhoog gezogen en was ongeveer 2 a 3 meter hoog. Het patroon van opgezogen water leek veel op een vortex.

In eerste instantie dacht ik aan een windhoos, maar dat bleek niet het geval te zijn, temeer omdat het water aan de bovenkant van de kolom werd afgetopt en verneveld. Het geheel leek op een combinatie van een windhoos met de eigenschappen die kenmerkend zijn voor het ontstaan van graancirkels.

Na ongeveer 10 a 15 seconden viel de kolom terug in het water, maar na een korte pauze van 3 seconden begon een omgedraide, roterende kracht een lang 'pad' van ongeveer 50 meter te volgen. Nadat dit 'pad' wegviel, ontstond er een nieuwe kolom op het water met een diameter van ongeveer 8 meter. Deze ontstond door een naar beneden gericht kracht.

Binnenkort meer details en tekeningen.