15- Stadskanaal (1), Groningen, 30-07-2002

Rapport van Robert Boerman

Op 30-07-2002 belde freelance journalist Hans Huiting ons op met de mededeling dat mijn email van vorige week juist was. Die mail sloot ik met de woorden: 'tot volgende week...', niet wetende dat we die week erop meerdere keren naar Stadskanaal moesten afreizen om enkele graancirkels te onderzoeken. Het begint al aardig op het scenario van vorig jaar te lijken...

Eenmaal ter plekke aangekomen zagen we dat het bewuste veld naast het veld lag waar vorig jaar ook al een formatie gevonden was (zie Stadskanaal 1, 2001). Toen we het veld in waren gelopen zagen we een zestal cirkels liggen, met diameters varieerend van 2 tot 22 meter. Iets verderop dachten we wat windschade te zien, maar niets was minder waar, want toen we wat verder liepen, bleek dat nog meer lag. Er lag op korte afstand nog een heel patroon in de gerst.

Eenmaal het patroon ingelopen, bleek dit te eindigen in een hart met een pijl erdoor... Het eerste waar je aan denk als je dergelijke afbeelding ziet is dat het (mogelijk) mensenwerk zou kunnen zijn. Daar gingen we in eerste instantie dan ook vanuit, maar nadat we een willekeurig aantal halmen hadden onderzocht, bleek dat bijna alle halmen 'blown nodes' (geexplodeerde groeiknopen) te hebben... Dit hadden we ook al opgemerkt in de 6 cirkels. Ook hebben we een flink aantal verlengde knopen gevonden.

Tijdens een gesprek met de eigenaar van het veld, bleek dat deze graancirkel er al wel 5 tot 6 weken in het veld lag. Ik vroeg de boer waaron hij ons niet eerder gebeld had en hij antwoorde dat hij geen zin had om net zoals vorig jaar het hele mediacircus over zich heen te krijgen. Vorig jaar lag er ook al in zijn veld een graancirkel waar de hele landelijke media op af stormde, tesamen met (te) veel bezoekers.

Doordat deze graancirkel er al een tijdje lag leek het geheel nergens meer op. Er waren al diverse planten die zich opgericht hadden en er waren ook diverse delen van de formatie die als windschade aan te merken zijn. Toch hebben we in deze formatie buiten de geexplodeerde en verlengde knopen en aantal afwijkingen gevonden als in Groote Keeten (zie foto volgende pagina). Ook waren er in deze formatie een flink aantal afgesneden stengels te vinden.

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman