07- Dronten, Flevoland, 11-07-2003

Rapport van Jan Willem Bobbink en Robert Boerman

Via Omroep Flevoland en de Frontier Sciences Foundation kreeg de Stichting PTAH een melding van een graancirkel nabij Dronten.

Eenmaal ter plaatse bleek het een grote, brede ring te zijn met een cirkel in het midden, doch de cirkel bleek de cirkel een 6 of een komma te zijn. Het geheel leek sterk op het logo van Vodafone...


'How are you?'

De boer wist te vertellen dat toen hij de cirkel ontdekte op de 11e juli, er geen sporen te zien waren. Niemand was het veld nog betreden. Jan Willen heeft er een aantal leylijnen gemeten waarin de formatie precies past (tekening volgt nog). Toch werden er bij de Stichting PTAH een aantal merkwaardige zaken gemeld.

Zo wist Hendrik Noorderwaan uit Dronten via email te melden dat hij de bewuste avond voordat de boer de graancirkel ontdekte, had zitten vissen in een nabij gelegen water (ongeveer 200 meter van het veld). Hij vertelde dat er in de bewuste nacht een hond tot ongeveer 1 uur heeft geblafd, toen even stil was om wat later weer te gaan blaffen. Zelf is hij rond 2 uur vertrokken en heeft niets verdachts gezien. Het viswater lag op ongeveer 300 meter afstand van het veld.

Theo Meder (Meertens Instituut) wist te melden dat, nadat hij ongeveer een half uur tot drie kwartier in de graancirkel was verbleven, de telefoon tijdens ons gesprek na ongeveer twee minuten de geest gaf. De batterij was leeg. Theo heeft in de cirkel de batterij nog gecontroleerd en die gaf 'vol' aan. Hij is met een volle batterij van huis vertrokken, maar heeft er slechts 2 minuten mee kunnen bellen.



Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman





  • Totale diameter: 62 meter


  • Gewas: tarwe
  • Ligging: rechtsom
  • Leylijnen: ja