12- Kapelle, Zeeland, 28-07-2003

Rapport van Romaine Kunst

Vanuit de trein had iemand een graancirkel in het veld naast de spoordijk gezien nabij het dorpje Kapelle in de provincie Zeeland. De dag waarop de melder de graancirkel gezien had was de boer een deel van de tarwe aan het oogsten. Gelukkig spaarde die het deel van het veld waar de cirkels lagen, tot vandaag. Op 14 juli had de boer nog geen graancirkel in het veld gezien en op 23 juli vond de boer de formatie.

De draairichting van de aren was in alle ringen met de klok me en in alle middencirkeltje tegen de klok in.

De graancirkel was niet in perfect ronde vorm, maar het leek wat speels te zijn neergelegd.

De boer heeft bij de ontdekking de graancirkel bekeken, dit zou de geknakte stengels kunnen verklaren die in de graancirkel aanwezig waren. Verder waren alle stengels gebogen op zo'n 3 cm boven de grond. De stengels lagen bijna allemaal nog plat, een enkele stengel stond recht overeind. Wel leken alle stengels te zijn doorgegroeid.

De grond onder de formatie was een laag klei met hieronder een veenlaag. Toen de cirkel werd geoogst bleek dat er maar amper sprake was gewasverlies. Op enkele kleine groepjes aren na, konden alle graanstengels worden geoogst. Na de oogst van de cirkel kon de bodem goed bekeken worden naar eventuele sporen van silicium, deze werden nergens in de formatie aangetroffen.

Tijdens mijn bezoek aan de formatie heb ik vele lichtbollen waargenomen. Deze waren vanuit de graancirkel gezien vooral boven het veld zichtbaar, maar ook gingen er bollen naast de aren in een klein cirkeltje.



Copyright Romaine Kunst

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Romaine Kunst

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Romaine Kunst