04- Krimpen a/d IJssel, Zuid Holland, 28-06-2003

Rapport van Romaine Kunst

Op 28 juni 2003 is er op het grondgebied van natuurmonumenten een graancirkel ontdekt. Het is weer een keltisch kruis met twee cirkels erbij. Inmiddels is de rietcirkel erg slecht vindbaar en slecht zichtbaar. Het gebied is de oever van de rivier de Lek met erg veel riet. Dit riet staat deels in het water en deels niet. Ook is dat afhankelijk van de waterstand van de rivier, want het is buitendijksland. Het is er momenteel wat drassig. Het riet is 2 meter hoog inmiddels.

Via een niet altijd begaanbaar pad kwamen we bij de formatie. Deze is pas te zien op minder dan een halve meter afstand door het riet dat dicht op elkaar zit.

We hebben twee cirkels bekeken en zijn we niet verder gegaan omdat het te drassig werd. De cirkels waren echt rond, en het gewas dat plat lag was helemaal verdord, uitgedroogd. De stengels op de grond (wat je grond kunt noemen) zijn al voor een groot deel uit elkaar gevallen. Het leek tegen de klok in gedraaid te zijn. De cirkels die wij betreden hebben waren tussen de twee en de drie meter in doorsnee.

Ook begon er tussen het platgelegde riet weer nieuwe stengels omhoog te komen. Door de krapte en door de vele stengels met bladen die steeds in de weg zaten konden we geen foto nemen van de cirkels.