08- Wilhelminaoord (1), Drenthe, 13-07-2003

Rapport van Jan Willem Bobbink en Robert Boerman

Net toen we vanaf de graancirkel nabij Dronten af kwamen, kregen we van Yvonne Wink een melding van een graancirkel nabij Wilhelminaoord. Na een afspraak met de eigenaar gemaakt te hebben, zijn we de volgende dag naar Drenthe vertrokken voor onderzoek.

Deze formatie in tarwe is in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juli ontstaan. De boer wist ons te vertellen dat de formatie tussen zaterdagavond 12 juli (18.00 uur) en zondagmorgen 13 juli (9.30 uur) is ontstaan. De cirkels zijn vanaf de weg echter nauwelijks zichtbaar. Het graan in beide cirkels en de brede ring lag er ongeschonden bij. Toen de boer het veld op zondagmorgen inliep, was er geen enkel spoor van menselijke activiteit te bespeuren. Zelfs het gras wat in de spuitsporen groeit, was ongeschonden volgens de boer. Er was werkelijk geen enkel spoor, voetstap of wat dan ook te vinden. Op de vraag of hij toevallig nog vreemde geluiden of lichten had gezien, antwoorde de boer ontkennend.

De boer vertelde dat hij zij hele leven lang al boer was, veel heeft meegemaakt en gezien, maar nog nooit een graancirkel op zijn land had. Hij was trots op 'zijn' graancirkel. 'Hebben we dat ook een keertje meegemaakt', waren zijn woorden.

Onderzoek in de formatie leverde een aantal vreemde zaken op: aan de buitenkant van de enkele cirkel (op de voorgrond) bleek een rand van ongeveer 20 cm. te liggen welke platter tegen de grond lag dan de rest van het graan. Het onderste deel van de stengels lag stijf tegen de grond, terwijl het bovenste gedeelte van de stengels zich alweer lichtelijk oprichtten.

Hetzelfde was ook het geval in de iets verderop gelegen cirkel: ook daar was de buitenrand voorzien van een rand van ongeveer 20 cm. Ook de brede ring die om deze cirkel lag was aan de binnenkant van dezelfde 20 cm. brede ring voorzien (zie foto's volgende pagina). Ook zijn er in de formatie diverse leylijnen gemeten. In beide cirkels lag een leycentrum van 5 (cirkel in ring) en 6 (enkele cirkel) leylijnen. Tekening volgt nog.

Toen mijn zoon Bart Boerman (9) op de weg bij de auto stond, zag hij enkele lichtbollen uit het staande graan rond de enkele cirkel schieten. Dit hebben wij eerder in de formatie van Biddinghuizen van 2002 ook al waargenomen. Bart is ondankt zijn jonge leeftijd al zeer bedreven in het lopen met een wichelroede.

Aangezien de boer verder geen publiciteit over 'zijn' graancirkel wil, is HET IS NIET TOEGESTAAN HET VELD TE BETREDEN.



Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Copyright Robert Boerman