05- Berg en Dal, Gelderland, 24-06-2004

Verslag van Robert Boerman.

Op 23-06-2004 werd een graancirkel nabij Berg en Dal bij de Stichting PTAH gemeld door Rob Jansen, waarvoor dank. Rob zag 'iets' in het veld liggen maar wist niet precies wat het was. Hij had het idee dat iemand 'iets' in het graan gemaaid had, maar later bleek dat er een heuse graancirkel lag. Deze graancirkel lag op ongeveer 800 meter afstand van de Groesbeek formatie van 2002 welke op Duits grondgebied lag.

Op 24 juni is er door de stichting onderzoek verricht in deze graancirkel. Deze cirkel in tarwe is vanaf de openbare weg goed zichtbaar en is volgens omwonenden vermoedelijk ontstaan in de nacht van 20 op 21 juni.

Nadat de gebruikelijke overzichtsfoto's waren genomen werd de graancirkel in kaart gebracht. Over het algemeen heb is een graancirkel redelijk eenvoudig na te tekenen, echter in dit geval lag het anders. De graancirkel was volstrekt niet geometrisch, iets dat mogelijk veroorzaakt werd doordat de cirkel op een helling lag. De centrale 'cirkels' van deze formatie waren eigenlijk ovalen en de staande stukken in het centrum waren verschillend van afmeting. Ondanks dat de gehele formatie nauwkeurig opgemeten is, heeft het toch nog even geduurd voordat de formatie op papier stond.