08- Hoeven, Noord Brabant, 23-07-2004


LET OP: HET IS NIET TOEGSTAAN HET VELD TE BETREDEN

Verslag van Robert Boerman

Op woensdag 20 juli werd ik gebeld door Radio Brabant of ik een interview wilde geven over de graancirkel van Mill. Aangezien deze cirkel mensenwerk was had ik slechts een voorwaarde alvorens toestemming te geven voor een interview: het interview moest over het graancirkelfenomeen gaan en niet uitsluitend over mensenwerk. Aangezien ik geen tijd had om voor een 10 minuten durend interview naar Eindhoven te rijden, had men 's avonds Robbert van der Broeke uitgenodigd om ook een en ander te vertelen. Tijdens het interview vertelde Robbert over zijn bijzondere ervaringen die hij de laatste jaren heeft gehad. Ook vertelde hij over de ervaring die hij enkele weken geleden heeft gehad. De datum wist hij niet meer maar onderzoek leverde op dat het zo rond 20 mei moet zijn geweest. Hieronder volgt een korte samenvatting van hetgeen Robbert in het interview verteld heeft.

Rond eind mei had Robbert 's avonds het gevoel dat er weer 'iets te gebeuren stond', hij wist alleen niet wat. Hij is 's avonds gewoon naar bed gegaan en werd rond half twee 's nachts wakker. Hij zag twee gedaantes uit twee hoeken van de kamer komen die naar hem toe liepen. De gedaantes staken hun handen uit en raakten met hun vingertoppen zijn vingertoppen aan. Robbert dacht of voelde een soort van 'klik' toen de vingertoppen elkaar raakten. Het volgende dat hij zich kan herinneren is dat zijn rug nat was. Nat van het vochtige graan van een verse graancirkel die in de bewuste nacht is ontstaan en waar hij weer bij kennis kwam. Robbert benadrukte dat alle ramen en deuren in het huis waren gesloten...

Ondankt dat ik Robbert van der Broeke rond eind mei nog telefonisch had gesproken, werd er geen woord over de nieuwe graancirkel gesproken. Zodoende waren we niet in staat om eerder onderzoek te doen dan op vrijdagmiddag 23 juli.

Na toestemming van de eigenaar te hebben verkregen, is de cirkel onderzocht. Deze cirkel in tarwe is ongeveer 6 weken oud en we moesten drie keer kijken voordat we de cirkel zagen. het graan had zich grotendeels alweer opgericht. Ook was er sprake van veel windschade in hetzelfde veld. Het onderzoek leverde een drietal leylijnen op waarvan twee het centrum van de cirkel sneden, een groot aantal geexplodeerde- en verlengde knopen en een verhoogde Boviswaarde varieërend van 125.000 Bovis aan de rand tot 273.000 Bovis in het centrum van de cirkel. Mijn zoon Bart (10) gaf te kennen lichtbollen te willen fotograferen. Op de tweede foto is het resultaat te zien.














  • Diameter: 20.00/21.80 meter
  • Gewas: tarwe
  • Ligging: linksom
  • Leylijnen: ja
  • Onderzoekers: Robert Boerman en Rob Trouw