09- Vlijmen, Noord Brabant, 26-07-2004


LET OP: HET IS NIET TOEGESTAAN HET VELD TE BETREDEN!

Op 25-07-2004 ontving de Stichting PTAH een email met melding van een graancirkel nabij Vlijmen. Van ene 'Will Smith'. Ook het door de melder opgegeven telefoonnummer klopte niet. Verder had de melder de cirkel niet zelf ontdekt maar heeft dat 'telefonische doorgekregen'. Bij 'datum ontdekt' op het aanmeldformulier, vulde de melder in dat 'het niet lang geleden kon zijn want men kwam er vaak langs' en als opmerking werd er nog dit gemeld: 'er zijn een stuk of 5 cirkels afnemend van grootte, in rechte lijn, verbonden door een smalle gang. De grootste cirkel moet een diameter hebben van om en nabij de 20 meter. Het totale object komt in de buurt van de 90 meter in lengte!', aldus de melder.

Dezelfde avond zijn Rob en Nettie Trouw naar Vlijmen geweest voor het eerste onderzoek. Zelf ben ik een dag later naar Vlijmen gegaan. De conclusie was snel getrokken: een 'echte nepperd'. Mensenwerk dus en een fikse schadepost voor de boer. Er was precies te zien waar men het veld was binnen gekomen en ook lagen er diverse loop- en voetsporen onder het liggende graan, voetsporen op plaatsen waar ze niet horen en gaten in het midden van diverse cirkels en ringen. Buiten al deze zeer knullige beginnersfouten, hebben de makers redelijk hun best gedaan. We hebben wel slechtere formaties gezien.

Conclusie: vermoedelijk heeft een van de daders zelf de formatie via het aanmeldformulier doorgegeven, of dat de werkelijke daders informatie aan de melder verstrekt hebben want de melder weet te vertellen dat de formatie in de buurt komt van de 90 meter. Metingen hebben uitgewezen dat de werkelijke lengte van de formatie 88.10 meter is. De door de melder geschatte diameter van van de grootste cirkel - 'om en na bij de 20 meter' - was ook bijna goed: 21.40 meter om precies te zijn. Vanaf de weg zijn naar ons idee de lengte van de formatie en de diameter van de grootste cirkel niet goed in te schatten. Of de melder is in het veld geweest en heeft de boel opgemeten of hij is een van de daders. Ook het type gewas was bij de melder bekend: tarwe, echter, deze tarwe was voorzien van 'haren'. Dit nieuwe tarwe-ras lijkt met de lange haren zeer veel op gerst, iets waarvan je op de hoogte moet zijn om het verschil te kunnen zien.

Jongens, namens de boer van harte bedankt voor het aanrichten van de schade...



UPDATE 31-07-2004:

Vandaag kregen we een email van de melder deze graancirkel. Aangezien de melder een 'pseudoniem' en een foutief telefoonnummer opgegeven had en een aantal maten goed had ingeschat, hadden wij het vermoeden dat hij wellicht een van de daders was. In zijn mail vertelt de melder dat hij de melding van vrienden die in de buurt wonen had doorgekregen. Zij hadden de formtatie opgemeten en aan hem doorgegeven. De melder heeft dus niets met de makers van de hoax te maken.