03- Wijchen (1), Gelderland, 13-06-2004

Verslag van Robert Boerman

Via de DCCCS wist Win Buck te melden dat er nabij het Gelderse Wijchen een graancirkel lag, waarvoor dank.

Op zondag 13 juni heeft de Stichting PTAH onderzoek verricht naar deze graancirkel. De cirkel in tarwe is ontstaan in de nacht van 9/10 juni. Omwonenden hebben geen bijzonderheden opgemerkt aan de avond en nacht voorafgaande aan de ontdekking.

Wicheroedeloper en PTAH medewerker Rob Trouw heeft een aantal opmerkelijk dingen in de cirkel gemeten. Zo wist Rob een zestal leylijnen te meten die op 1 na door het centrum van de cirkel liepen. Maar dat was niet alles, want groot was mijn verbazing toen Rob mij vertelde dat er twee leylijnen waren die niet rechtdoor liepen zoals gewoonlijk met leylijnen het geval is, maar dat die twee lijnen op een bepaalde plaats rechtsomkeerd maakten. Iets dat ik zelf nog niet eerder in een graancirkel waargenomen heb. Op de tekening is duidelijk te zien wat er bedoeld wordt:

Leylijn 'A' komt van van de zuidkant de cirkel binnen, loopt tot het midden, draait zich daar om om vervolgens de cirkel te verlaten. Leylijn 'B' komt van de noordkant de cirkel binnen, loopt tot aan het staande centrum alwaar ook deze lijn zich draait om ook de cirkel te verlaten. Ook wist Rob nog een andere lijn te meten: lijn 'C'. Deze lijn komt de cirkel aan de oostkant binnen komt en volgt ook geen rechte lijn, maar kronkelt de cirkel binnen. De groene ringen '1' en '3' zijn ringen met een neerwaartse energie, terwijl er in ring '2' een opwaarste energie meetbaar was. Het lijkt alsof leylijn 'C' elke keer afbuigt als deze lijn een van de drie groene ringen raakt.

Gemeten Boviswaarde:
Gezonde mensen hebben een boviswaarde van ongeveer 7000 a 8000 Bovis. Een waarde van 6500 Bovis is neutraal. Rob vertelde dat Stonehenge een waarde van ongeveer 15.000 Bovis heeft. De waarde die hij in deze cirkel gemeten heeft is 5,5 miljoen Bovis. Een zeer hoge waarde die duidt op kosmische energie. Een nog hogere waarde is te vinden op de Melchizedek krachtplaats waar Rob ook diverse metingen verricht heeft en nou bij betrokken is. Meer informatie over deze krachtplaats is te vinden op: www.melchizedek.nl.

Tevens zijn er uit deze cirkel een aantal grond- en graanmonsters genomen voor nader onderzoek.













  • Diameter x breedte ring 1: 26/26.30 x 5.80 meter
  • Lengte x breedte pad 2: 14.40 x 2.10/2.20 meter
  • Lengte x breedte pad 3: 14.70 x 2.00/2.40 meter


  • Gewas: Tarwe
  • Ligging: Rechtom
  • Leylijnen: Ja