08- Diever, Drenthe, 28-08-2005

Verslag van Robert Boerman

Op 28-08-2005 ontdekte Ernest Mols een graancirkel vlak bij zijn huis te Diever, Drenthe. Dhr Mols ontdekte al eerder de cirkel van Wilheminaoord. Mols is direct naar de inmiddels (ongeveer) twee weken oude cirkel gegaan en heeft daar een aantal digitale foto's genomen voordat hij door een boze boer van het veld gestuurd werd. De boze boer was er van overtuigd dat dit mensenwerk was en en vertelde dat hij de namen van de makers wist, iets dat wij de afgelopen jaren al vaker gehoord hebben. Deze boer was duidelijk bang voor hetgeen op zijn land was gebeurd en dus is de cirkel door mensen gemaakt. Kan de boer weer lekker slapen...:) In ieder geval stond de boer verder bezoek aan deze cirkel niet toe en inmiddels hebben wij vernomen dat deze prachtige on-Nederlandse formatie reeds is gemaaid. Helaas...

Nadat Mols van het veld gestuurd was, heeft hij thuis de digitale foto's bekeken en kwam tot de ontdekking dat alle foto's zwart waren. Er was geen enkele foto die gelukt was. Wel waren er mensen die analoge foto's genomen hebben, dus daar is het wachten op. Gelukkig was Wilfried Wolterinck van Ultra Light Vliegveld Westerwolde bereid om direct in zijn ultra light vliegtuig te stappen om voor ons enkele luchtfoto's te nemen waarvoor onze hartelijke dank.

Verder wist Mols nog te melden dat er een sterke en hoge energie in de formatie aanwezig was die met name op de keelchakra resoneerde.

En dan komen we op een ander merkwaardig feit:
De stichting PTAH heeft sinds vorig jaar een graanveld waar we de nodige ondezoeken en proeven kunnen doen. Dit veld is door een boer beschikbaar gesteld. Een van de dingen die wij dit jaar wilden doen was een meditatie-experiment om te zien of we door middel van meditatie een cirkel zouden kunnen laten ontstaan. Na enkele vormen op papier gezet te hebben, kwamen we uiteindelijk uit op de afbeelding van de 'Seed of Life', niet te verwarren met de 'Flower of Life'.

Helaas heeft het meditatie-experiment zelf door omstandigheden op het laatste moment geen plaats kunnen vinden, maar verbaasd waren we wel toen wij de luchtfoto van deze graancirkel zagen: een dubbele 'Seed of life'. Is dit toeval of is ons experiment toch nog geslaagd...?

  
Seed of Life                  Flower of Life



Update 31-08-2005: Graancirkel in Diever Drenthe.

Toen ik zondagmiddag 29 augustus 2005 over de Steenakkerweg naar huis fietste meende ik enige ronde contouren in het graanveld te zien dat dit jaar de Heezen es siert tussen de Steenakkerweg en het dorpje Diever. De tarwe stond op het punt geoogst te worden en er was al een hele baan gemaaid die dicht langs de vreemde rondingen in het graanveld liep. Zonder schade kon ik er zo tot op 10 meter bij komen.

Het verschijnsel had zo op het oog alles van een echte graancirkel. Blijkbaar was ik niet de eerste bezoeker, want vanaf de reeds gemaaide sleuf liep één voetbreed paadje naar de dichtbij gelegen buitenste cirkel. Verder waren er geen verstoringen.

Zo van de kant af gezien zag de graancirkel er ingewikkeld uit. Duidelijk zijn een aantal cirkels die in elkaar grijpen als de blaadjes van een bloem, er zijn brede en smalle cirkels.De vorm lijkt op een bloem, in het midden met kleine ‘overlappende blaadjes’, naar buiten met ringvormige. Het is lastig er van de grond af een goed beeld van te krijgen. Er zijn ook cirkelvormige plekken van 1,5 à 2 m. breed waar het graan in een spiraal ligt. Het graan ligt er plat op de grond, ertussendoor groeien plukjes vers groen gras. Het ziet eruit alsof de cirkel al een of twee weken oud is. Er heeft niemand tussen de cirkels gelopen. De enige verbinding tussen de vlakken is een ‘trambaan’ (= sproeispoor van de tractor) die dwars door de formatie loopt. Echter, hierop geen voetsporen of ze moeten door de regen van de afgelopen weken zijn weggespoeld. Geen recente in ieder geval.

De boviswaarde in een buitencirkelsegment meet ik op 26.000 Bovis en ineen kleine ronde open cirkel loopt dit op tot 32.000 Bovis. Het omliggende graan meet 6000 Bovis.

Er loopt in ieder geval één sterke leylijn dwars door de formatie in de richting van het hunebed D52, dat hier op een boogscheut vandaan ligt.

Veel tijd om alles goed te bekijken is er niet. Als we de eerste foto’s binnen de cirkel nemen komt de eigenaar aanlopen en verzoekt ons te vertrekken. Volgens hem zijn kwajongens de veroorzakers van deze graancirkel. Hij vertelt dat hij in het midden van de cirkel na het ontstaan op een zaterdagavond ongeveer 6 (?) weken eerder een kuiltje vond als van een ingeplant stokje en voetstappen op de grond. ‘In RHeebruggen (Havelte Drenthe) hebben ze zo’n zelfde geinthe uitgehaald’, zei hij. Die cirkel leek volgens hem op degene in zijn land. Het graan in Rheebruggen is al gemaaid.

Omdat we zijn verzoek respecteren verlaten we zijn land. Thuis gekomen willen we de digitale foto’s bekijken. Ze zijn zwart, op enkele staat iets vaags. Eerder genomen foto’s zijn nog wel goed. Merkwaardig!

Ernest Mols
Diever