12- Hoeven (5), Noord Brabant, 19-12-2009

Sneeuwcirkel Hoeven 19-12-09

Afgelopen zaterdag 19 december kreeg ik een melding van Robbert van de Broeke dat er een zogenaamde sneeuwcirkel was ontstaan in Hoeven. Volgens zijn zeggen voelde hij zich, tijdens een telefoongesprek met Nancy Talbott, aangetrokken tot een weiland aan de Palingstraat. Samen met vriendin Ellen ging hij poolshoogte nemen in de nacht van vrijdag op zaterdag 18/19 december en trof aldaar een cirkelformatie aan in de sneeuw. Bij het betreden van de eerste cirkel hoorde hij een soort engelengezang. Vanwege de donkerte en de kou heeft hij de cirkels niet verder betreden. De volgende dag benadert hij Roy Boschman voor het maken van de bijgevoegde foto’s. Helaas had ik zelf deze dag geen tijd om dit schouwspel te gaan bekijken. Zondag ben ik er wel geweest maar het had dusdanig veel gesneeuwd dat er niets meer te zien was van hetgeen de vorige dag was te zien.

Roy legt me later uit dat het leek als of de sneeuw in de ringen en in de cirkel voor een centimeter of 7 met golvende beweging was weg geschraapt. Ook was hier en daar de afdruk te zien alsof er met een kam was gewerkt. Volgens zijn zeggen, en volgens de foto’s, zijn er geen voetafdrukken waargenomen of andere afdrukken wat het een en ander veroorzaakt zou kunnen hebben. Al met al een mysterieus fenomeen wat bij een volgende keer mij hopelijk niet meer zal ontgaan.

De formatie telt 22 ringen en een cirkel met een totale breedte/lengte van 52 bij 60 meter. Gelukkig zijn er nog de foto’s…

Peter Vanlaerhoven.