De 'graancirkel' broodjes zijn klaar...

Begin april schreef ik nog, dat ik er een hard hoofd in had of die graancirkelbroodjes uit Stadskanaal nog zouden komen. Onlangs sprak ik iemand die het mogelijk achtte dat het niet ondenkbaar was dat 'hogere machten' de vervaardiging van de broodjes tegenhielden - onder cerealogen bestaat immers het sterke vermoeden dat bij graancirkels vreemde krachten vrijgekomen, die niet noodzakelijk positief voor de gezondheid hoeven te zijn. Afijn, wie schetst mijn verbazing als ik op 23 april 2002 alsnog een pakket met 5 broodjes krijg toegestuurd van bakker Geert Bos!


Ik heb dus nog maar even gebeld met bakker Bos. Ja, hij had het meel onlangs binnengekregen van kunstenaar Chris Westen: of de bakker er even 5000 Oostgroningse harde broodjes van wilde bakken. Bos: "Die harde broodjes, dat is te bewerkelijk. Ik moet dat helemaal in mijn eentje bakken, dus dat red ik niet. Uiteindelijk is besloten om er bruine bolletjes van te bakken."

Op het moment dat ik met Geert Bos spreek, is hij nog steeds aan het bakken. De 5000 bolletjes gaan vervolgens de vriezer in, en worden dan op Koninginnedag verkocht door Chris Westen. Een broodje kost dan 40 Eurocent. In hoeverre zijn die broodjes nu gebakken van graancirkelgraan? Voor 50%, zegt Geert Bos. Dat wil zeggen: hij heeft nog de helft aan ander bloem toegevoegd om fatsoenlijke broodjes te kunnen bakken (het Groningse graan is eigenlijk voor varkensvoer bestemd, en niet voor brood). Er hoefden geen gluten te worden toegevoegd, en dat is maar gelukkig, want die zijn duurder. Maar het graancirkelgraan is natuurlijk vooral het graan dat rechtop is blijven staan, voegt Bos toe. Het platte graan valt machinaal niet te oogsten, en met de hand gebeurt dat niet meer. Ook de kunstenaar heeft dat niet gedaan, vermoedt Bos.


De bollen die ik kreeg toegestuurd, zien eruit als doodnormale bruine bolletjes, al zien ze er aan de binnenkant wat witter uit dan gebruikelijk. Voorzover ik kan beoordelen ruiken en smaken ze goed. De medewerkster die de bijgaande foto's heeft staan maken, heeft ze ook geproefd. Zonder dat ik vantevoren iets had gezegd, meende ze: "Er zit wel een nasmaakje aan." Inbeelding?

Wie nog een graancirkelbroodje wil bemachtigen, moet op koninginnedag naar Stadskanaal. Bakker Bos heeft er overigens geen bezwaar tegen als we even reclame maken voor zijn nering. Voor prima brood en banket kunt u derhalve terecht bij:

  • Brood- en banketbakkerij Geert Bos
  • Hoofdstraat 78
  • 9501 CP Stadskanaal
  • Tel.: 0599-612530
  • Fax: 0599-651168
Copyright Theo Meder 2002 (Meertens Instituut, Amsterdam)