The Wylatowo Balls of Light / The Forgotten UFO

Polen, Wylatowo,2 juli 2005 omstreeks 11:37 uur.

Een waarneming op de grens van 2 werelden, vastgelegd door 2 bewakings camera’s. Een waarneming die lang vergeefs publiciteit zocht en uiteindelijk toch kreeg.

In en rond de plaats Wylatowo, een klein plaatsje in het zuid westen van Polen, worden al ruim 4 jaren achter elkaar de zgn. graancirkels gevonden.

Enkele Poolse onderzoekers hebben 2 jaar geleden besloten met de steun van een bewakingsbedrijf , 4 camera’s op te stellen op en rond de meest interessante graanvelden in de hoopzo de graancirkel makers, al dan niet buitenaards, te kunnen betrappen.

Afgelopen jaar, op 2 juli 2005 heb ik, vanachter mijn eigen PC, besloten dit eens uitgebreider proberen te volgen. De reden was een merkwaardige waarneming, gedaan door de Engelsman Mike Booth. Deze getuige verklaarde dat hij al fietsend overdag tussen de Engelse graanvelden drie vreemde voorwerpen was tegengekomen, welke in de toppen van de graanvelden zweefden. Deze onbekende voorwerpen leken op de bovenkant van een skibox en waren wit van kleur. Later onderzoek in het graanveld wees uit dat alleen de toppen van de graanhalmen, waar de voorwerpen doorheen zweefden, waren gebogen. Ook verklaarde hij dat, telepathisch, aan hem werd doorgegeven, niet te fotograferen, maar alleen te kijken! Hij kon nl. fotograferen met zijn telefoon, maar kon dit niet.

Deze waarneming intrigeerde mij en deed mij dan ook besluiten de Poolse internetsite, alwaar de camera’s online zouden worden opgesteld met haviksogen te gaan bekijken. 1 juli gingen de camera’s online en men kon op 4 camera’s een overzicht zien van de graanvelden. Er werd automatisch bij het bezoeken van de site een zgn. DVR webviewer geïnstalleerd, waardoor het mogelijk werd de beelden te volgen. Al gauw bleek dit geen spannende bezigheid. Mijn interesse ging uit naar de daglichtbeelden en daar was weinig spannends aan, dan af en toe een insect die over de cameralens bewoog. Op de velden veranderde niets, af en toe een windvlaag en wat stof was niet hetgeen ik ervan verwachtte. Al doende kwam ik erachter dat ik de videobeelden kon opslaan en ze op een later tijdstip kon terugkijken.

Een bijzondere waarneming in Polen vanachter de PC in Nederland, hoe gek kan het soms lopen.

Op een regenachtige zaterdag besloot ik de beelden van 2 juli eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Er bleek een bestand van 71 mb te zijn opeslagen waar ongeveer 20 minuten video op stond. Niks bijzonders te zien, zo was mijn eerste indruk, behalve dan een wit vlekje wat op de laatste seconden van de video door het beeld ging. Een insect of vogel, dacht ik. Op de één of andere manier bleef dit witte vlekje toch op mijn netvlies hangen en de daarop volgende zondag ben ik de DVR webviewer eens gaan bestuderen. Na de beelden vertraagd te laten lopen en zelfs frame voor frame te bestuderen, kon het witte vlekje nader gedefinieerd worden.

Met professionele vergrotingssoftware konden de beelden zelfs zonder kwaliteitsverlies, worden vergroot. Het resultaat was verbazingwekkend. Eén klein object , zo concludeerde ik in eerste instantie, die op 5 frames geen enkele keer dezelfde vorm had. Een zgn. UFO op beeld vastgelegd. 2 weken later zag ik dat op camera nr.2 het object over een breder gebied, maar met minder resolutie ook was gefilmd.

Zo ging het verhaal als “The Shape shifting UFO” in eerste instantie naar de Polen en later de Duitsers en de Dutch Centre for Crop Circle Research (DCCCS), waar ik zelf lid van ben. De leden van de DCCCS gaven tot mijn eigen verbazing weinig of geen reactie. De Polen zelf bleken ook maar matig te zijn geïnteresseerd. Reageerden in eerste instantie wel met de opmerking, het zijn insecten, later na Duitse FGK(Forschung Gesellschaft Kornkreise) inmenging erkende men de waarneming, maar bekende men tevens geen beeldmateriaal meer van 2 juli te hebben. Alles had men al gedelete! Want die dag was er immers geen graancirkel ontstaan. Bij de Duitse FGK had ik meer succes. Walther Czarnetski, de fotodeskundige onder hen, kwam met een nadere analyse.

Het object is 160 cm hoog en 105 cm breed. Het beweegt zich door het beeld met 5.64 m/p.s- 20km/h . Janusz Zagorski, een Pools onderzoeker en kennelijk de baas van het project, zal naar sporen zoeken.

Inmiddels was het al eind juli en de grote stilte, vakanties etc, viel in. Nieuws en informatie kwam niet meer van de Polen en de Duitsers, het object raakte in de vergeethoek. Zonde, meende ik. Iets bleef mijn intuïtie inseinen, hier moet je meer mee gaan doen. Keer op keer, inmiddels in september en oktober bleef ik de beelden bekijken en beoordelen. Ik begreep niet wat de bedoeling van het object was. Een graancirkel had het op die dag niet gemaakt, wel op een aangrenzend graanveld, maar dat was pas op 24 juli, 22 dagen later. Zou dat object de graanhalmen zodanig hebben gemanipuleerd dat het 22 dagen later in een bepaalde vorm moest gaan liggen? Ik vond het vreemd!

De uiteindelijke conclusie omtrent het object werd later in december door mij bijgesteld. Het ging niet meer om één object maar om afzonderlijke lichtbollen, de zgn. Balls Of Light, die wel vaker rond graancirkels worden gefilmd. Door het object in negatief te bekijken kon er duidelijk worden waargenomen dat het om afzonderlijke bollen van licht ging. Ik denk voor het eerst duidelijk overdag gefilmd waarop het gedrag van deze bijzondere BOL’s duidelijk wordt.

Het bleek dat ik ook lange tijd de enige was die de beelden kon afspelen. Het bestand waaronder de films werden opgeslagen was vrij onbekend. Door de foto’s op de diverse forums te plaatsen, waaronder die van UFO-Plaza, kon ik toch peilen dat de interesse voor de beelden behoorlijk groot was. Maar men wilde zelf de videobeelden zien, echter dat bleek niet zo makkelijk. Ik had geen setup bestanden van de DVR webviewer. Via UFO-plaza had zich dan toch eindelijk iemand aangemeld die een programma op het internet had gevonden, die de beelden kon afspelen. Mijn dank gaat dan ook uit naar enkele leden van UFO-plaza voor de moeite die ze hebben ondernomen om dit mogelijk te maken.

Iets ontdekken is één ding, publiciteit zoeken en krijgen is een heel ander verhaal! Ik was nl. de mening toegedaan dat het om wel heel bijzondere beelden ging. Iets bleef nog steeds in mij zeggen, doe er wat mee!

Nog steeds bleef verdere interesse van toonaangevende sites uit. Ik had inmiddels wel verdergaande contacten. Grote namen als Linda Moulton Howe, Nancy Talbot, Jeff Rense ze wilden er allemaal meer van weten en publiceren en op het laatst haakte men toch af, hoorde ik er niks meer van en lag het weer dood voor de ijskast.

Toch kwam er gelukkig langzaam verandering in. Foto’s en verhaal werden inmiddels toch opgepakt door Andy Thomas, een vooraanstaand Engelse schrijver en graancirkel onderzoeker. Deze werden geplaatst op zijn website Swirlednews.com.

Tevens kwam er een headline met een link op de site: Cropcirclenews.com Deze verwijst naar mijn eigen site Waaromunooit.wint.nl alwaar een Engelstalige versie van het verhaal staat. Getuige de bezoekers statistieken komt het bezoek van de Amerikaanse luchtmacht t/m Universiteiten in Amerika, Finland, Engeland etc.. en zelfs de Braziliaanse media laten zich niet onbetuigd…

Een opmerkelijke noot aan het eind van dit betoog wilde ik nog even toevoegen. Het heeft er alle schijn van, dat de lichtbollen wisten dat ze gefilmd werden. Ze bevinden zich op de filmbeelden precies in het midden van de camera-lens. Dat lijkt mij geen toeval. Het lijkt wel of ze een show weggeven. Voorts is de ontdekking geen toeval. Is het mogelijk dat het onderbewustzijn door deze objecten word gestuurd! Mike Booth, getuigde daar ook al van. De kans dat de Lichtbollen ontdekt konden worden lijkt mij nl. zeer, zeer klein. Het betreffende stuk video is slecht 18 seconden op camera 1 en 35 seconden op camera 2. Het bevindt zich precies op het laatste stuk van de video-opname, daarna had men de camera’s uitgezet, dit i.v.m. onderhoud Dit was vooraf aangekondigd, rond 12:00 uur geen camerabeelden. Toch vielen de beelden al weg op 11:38 uur. De Lichtbollen schieten bliksem snel door het beeld. Dit ook vanwege de snelheid van de frames. Niet iedere seconden een beeld, maar slechts iedere 3 tot 4 seconden! De kans dat je het object mist is dus vrij groot. Op 99,5 % van de videobeelden staat niks. Op die ene halve procent gaat iets door het beeld. Daarna stopt het beeld onmiddellijk.

Dit alles lijkt mij beslist geen toeval!

© Glenn Aoys

Foto 1: 11:37:01 uur
De pijlen wijzen naar een object in de lucht en naar de objecten boven het graanveld.
Het is een langgerekt object, mogelijk bestaande uit 4 afzonderlijke lichtbollen en een vage lichtbol rechts van de overige.


Foto 2: 11:37:04, 3 seconden later.
Foto in negatief afgebeeld.
Van 4 lichtbollen naar 1, een mistachtige substantie resteert nog van de overige bollen.
Foto 3 en 4: 11:37:09, 5 seconden later.
Foto in echt licht en negatief.
De lichtbol aan de onderzijde, geeft 2 andere lichtbollen, aan de bovenzijde, gelegenheid zich te vormen.
De onderste lichtbol heeft een verbinding, navelstreng, met de 2 bovenste.


Foto 5: 11:37:12, 3 seconden later.
Foto in negatief.
De onderste bol gaat zich splitsen in 2 afzonderlijke bollen.
Een staart, net als bij kometen,tegengesteld aan de bewegingsrichting vormt zich bij de onderste bollen.


Foto 6.
Overzichtsfoto van camera 2.
De bollen zijn zichtbaar als een wit vlekje op het camera beeld.