Robbert van den Broeke - Zorgenkind in de wereld van het ongrijpbare

Door Dossier X

Inleiding

Zo nu en dan verschijnen er mensen op het wereldtoneel die beweren bijzondere gaven te hebben. Je hoeft er niet eens de grens voor over om Uri Geller of Char Margolis te bezoeken, veel talent blijkt ook gewoon uit Nederland te komen. In het verleden waren dat forensisch helderziende Gerard Croiset, Peter Hurkos of de onkwetsbare zwaardabsorberende profeet Mirin Dajo, inmiddels overleden. Tegenwoordig is het de zelfbenoemde lady of light Jomanda bejubeld en verguisd. Wat deze lieden (buiten hun vermeende speciale gaven) in ieder geval gemeen hebben is dat er altijd een controverse rondom hen was en is. Voor- en tegenstanders bestrijden elkaar openlijk. Dat gebeurt vaak emotioneel met dubieuze argumenten, eenzijdige feiten en subjectieve ervaringen. Sceptici slijpen de bijlen en gelovigen scherpen de spirituele geest.

Niet iedereen heeft feiten nodig om een medium te geloven. Een paar mooie ogen of een liefdevolle, lichtelijk naïeve uitstraling zorgen er bij menigeen voor dat bedrog een uitgesloten optie wordt. Want iemand die lief is doet nu eenmaal geen gemene dingen, zo is de logische eerste gedachte. Er wordt natuurlijk vergeten dat mensen verre van logische instrumenten zijn, al zegt dit allemaal niets over het midden waar waarheden zich in bevinden.

Het is niet anders met een medium dat momenteel op grenswetenschappelijke velden wandelt: Robbert van den Broeke. Aliens, orbs en graancirkels, waar hij z’n hoofd boven het graanveld uitsteekt verschijnen ze spontaan. Hij beweert doden en buitenaardse entiteiten te kunnen fotograferen en als medium channelt hij informatie uit die mysterieuze wereld die velen van ons vreemd is. Op sommige punten zijn de gaven te vergelijken met die van het Amerikaanse medium Char. Al is Robbert doorgaans heel concreet met zijn omschrijvingen. Onlangs kwam er een kink in zijn kabel met het bovenaardse toen Rob Nanninga van Stichting Skepsis via google een door Robbert unieke en kennelijk blindelings overgenomen fout detecteerde. De media doken er gretig bovenop en braken tijdens de verslaggeving (zoals wel vaker gebeurt) af wat ze eerst hadden opgebouwd.

Maar is dat terecht? Ligt het wel zo zwartwit in hoe de media het brengen? Is dit medium echt of doet hij alsof? Wat is waar en wat is niet waar? Waarom blijven mensen beweren dat er ‘iets’ is met die jongen? Wat is dat iets? We zullen u in dit stuk chronologisch het publiekelijk bekende leven van Robbert schetsen en stilstaan bij belangrijke momenten en gebeurtenissen. Daarna mag u zelf bepalen of u het iets vindt.

Lees hier verder.