10- Ridderkerk, Zuid-Holland, 03-08-2001.

Graancirkel was door Rien Janse ontdekt op 08-08-2001 en gemeld door zijn schoonvader Peter Moerkerken de volgende dag gemeld bij de Frontier Sciences Foundation, welke de melding doorgaf aan de Stichting PTAH. Vanwege de enorme drukte konden we de formatie niet eerder bezoeken dan vandaag, 13-08-2001.

Rapport van Robert Boerman en Jan Willem Bobbink.

Deze formatie in tarwe is ontstaan in de nacht van 7 op 8 augustus. De melder van de formatie, Dhr Moerkerken, wist ons het volgende te vertellen:

'Op de avond van 7 augustus hoorde mijn dochter een zwaar, zoemend geluid wat richting hun huis kwam. Het huis staat ten noordwesten van de formatie. Het zoemende geluid bleef boven hun huis hangen en leek naar beneden te komen. De volgende morgen reed haar man Rien over de dijk naar zijn werk, een route welke hij elke dag volgt, en ontdekte de graancirkel. De dag ervoor was er nog niets te zien. De volgende dag heb ik de melding doorgegeven aan Herman Hegge van de Frontier magazine.'

Copyright © Peter Moerkerken

Nadat we de formatie waren ingelopen, in het gezelschap van een aantal geļnteresseerden, waaronder de ontdekker van de graancirkel nabij Goedereede en Joshua Shapiro - welke zich bezig houdt met het onderzoeken van kristallen schedels - hebben zoals gewoonlijk alles gefotografeerd en opgemeten. Het begon al direct goed. Op een van de eerste foto's die ik nam, was een lichtbol te zien.

Copyright © Robert Boerman

Buiten een aantal afgesneden stengels - het lijkt wel of dit momenteel in bijna elke graancirkel is terug te vinden - heeft Jan Willem Bobbink nog de leylijnen in kaart weten te brengen.

Tijdens ons bezoek kregen we bijna allemaal, met uitzondering van Joshua en zijn vriendin, een zwaar gevoel in de onderbenen. Persoonlijk voelde ik een soortgelijke 'pijn' als in de Stadskanaal 2 formatie net nadat de nieuwe, 9e cirkel gevormd was. Later kreeg de Victor Koelman, de ontdekker van de Goedereede formatie, pijn in zijn hoofd en besloot op advies van ons de formatie te verlaten, waarna de hoofdpijn afnam.

Copyright © Robert Boerman