09 - Stadskanaal (2), Groningen, 01-08-2001.

Update 08-08-2001:

Rapport van Eltjo Haselhoff, Jan Willem Bobbink en Robert Boerman.

Over het algemeen is een graancirkelrapport vrij makkelijk op te stellen, maar dat is deze keer niet het geval. Nog steeds weten we niet hoe we deze update naar buiten moeten brengen. Er is namelijk iets vreemds gebeurd tijdens ons bezoek aan de formatie van Stadskanaal 2. Iets zeer vreemds...

Na zijn vakantie nam Dr. Eltjo Haselhoff, een Nederlandse wetenschapper die het wel aan durft om het graancirkelfenomeen op een wetenschappelijk verantwoorde manier te onderzoeken, contact met ons op met de vraag of de 2e formatie nabij Stadskanaal de moeite was om deze te gaan bemonsteren. Haselhoff is de voorzitter van de DCCCS, (Dutch Center for Crop Circle Studies) een organisatie waarmee de Stichting PTAH nauw samenwerkt. Al eerder was Haselhoff er in geslaagd om aan te tonen dat lichtbollen graancirkels veroorzaken. Dit gegeven is door de wetenschappelijke wereld als juist geaccepteerd.

De volgende dag, dinsdag 7 augustus 2001 naar Stadskanaal afgereisd om de formatie nogmaals te onderzoeken. Na alles uitvoerig te hebben bekeken, is er een plan opgesteld om de formatie te bemonsteren. Nadat dit uitermate tijdrovende karwei geklaard was, nog enkele 'pole shots' gemaakt. Op een van die foto's staat de 'staart' van de formatie. We hebben deze formatie de 'Schorpioen' gedoopt hebben omdat deze veel van het gelijknamige dier weg heeft. Op deze foto is duidelijk te zien dat deze staart bestaat uit 8 cirkels.

Copyright © Robert Boerman

Foto gemaakt op 07-08-2001 om 15.47 uur.

Nadat we enkele foto's van onszelf hadden gemaakt, 'moest' ik gewoon nog even naar de staart lopen om van daaruit nog enkele pole shots te maken. Tot mijn stomme verbazing zag ik dat er een NOG een cirkel lag! Verbaasd telde ik de cirkels van de staart. Het waren er 9. Er was tijdens ons onderzoek een extra cirkel bij gekomen. Zo maar. Als uit het niets. Zonder dat we er ook maar iets van gemerkt hadden. Jan Willem was ongeveer 10 minuten voordat ik naar het eind van de staart was gelopen, nog in de laatste (8e) cirkel geweest, en had daar geen 9e cirkel gezien. Dit wist hij 200% zeker.

Stadskanaal (2), 08-08-2001 - Copyright © Robert Boerman

Foto gemaakt op 07-08-2001 om 17.47 uur.

Eltjo en Jan Willem liepen nog in de 'kop' van de formatie toen ik een schreeuw gaf. Eerst wisten ze niet precies wat ik bedoelde toen ik hen riep dat er een nieuwe cirkel bij was gekomen, maar toen ze eenmaal naast mij stonden, stonden de twee al net zo raar te kijken als ik deed. 'Dit kan niet' waren onze verbaasde woorden, 'dit is onmogelijk', maar toch lag hier een hagelnieuwe cirkel, eentje die er enkele minuten daarvoor nog niet lag. Jan Willem heeft kort na de vondst met behulp van zijn wichelroede uit weten te vinden dat de cirkel slechts 7 minuten oud was. De cirkel had een diameter van 1.40 meter en voelde nog warm aan. Kakelvers dus.

Stadskanaal (2), 08-08-2001 - Copyright © Robert Boerman

Foto gemaakt op 07-08-2001 om 16.45 uur.

Terwijl we gedrieŽn stomverbaasd naar de nieuwe cirkel stonden te kijken, wilde Eltjo een foto maken, maar zijn digitale camera liet het afweten. De batterij was op. Enkele minuten daarvoor gaf de camera nog aan dat er zeker nog voor een half uur stroom in zat. Opeens bemerkte ik dat ik een zeer pijnlijk gevoel in mijn benen kreeg dat optrok tot boven mijn knieŽn en Eltjo kreeg last van zijn linkerhand en pols. Opeens, zonder enig aanwijsbare reden kreeg ik het sterke gevoel dat ik de formatie uit moest. Ik MOEST het veld uit. En het liefst zo snel mogelijk. Jan Willem wist te vertellen dat er 'iets'nog niet klaar was en dat het beter zou zijn dat we even het veld uit gingen. Dat hoefde hij mij geen twee keer te zeggen, want ik was al halverwege.

Na pakweg een half uur zijn we het veld weer ingelopen en hebben weer vol verbazing naar de verse cirkel staan kijken. Vooral Eltjo, de wetenschapper, had het er 'moeilijk' mee. Daar sta je dan met je goede gedrag... Nadien nog enkele foto's gemaakt en hebben we vanuit de verse cirkel enkele monsters meegenomen voor nader onderzoek. Even later kwam Roel Toering van het gelijknamige persbureau polshoogte nemen, en nadat hij een paar foto's van ons en de nieuwe cirkel had genomen, bleek ook van zijn digitale camera de batterij leeg ineens leeg te zijn... Ik kan mij nog herinneren dat ik tijdens ons vorige bezoek enkele malen gebeld in de formatie gebeld werd en dat de batterij van mijn mobiele telefoon half leeg was, maar tegen de tijd dat we de formatie uitliepen bleek de batterij meer dan driekwart vol te zijn.

De eigenaar van het veld stond ook vreemd te kijken toen we hem na afloop vertelden wat er gebeurd was. Hij kon ons wel vertellen dat er in het verleden meerdere malen de bliksem in dit veld was ingeslagen.

Eenmaal weer bij de auto aangekomen bleek dat de landeigenaar koffie voor ons had meegebracht, iets wat wij zeer op prijs stelden en op dat moment van harte welkom was, waarvoor nogmaals onze dank.

Al met al was dit een onvergetelijke ervaring welke nog jarenlang in ons geheugen gegrift zal blijven.

Copyright © Robert Boerman Copyright © Robert Boerman Copyright © Robert Boerman
Copyright © Robert Boerman Copyright © Robert Boerman Copyright © Robert Boerman
Copyright © Jan Willem Bobbink Copyright © Jan Willem Bobbink Copyright © Jan Willem Bobbink

Foto's Copyright © Robert Boerman en Jan Willem Bobbink.


Update 2: 08-08-2001 door Jan Willem Bobbink.

In de tweede cirkel dit jaar in Stadskanaal waren ook weer leylijnen te vinden. Dit keer waren er zo'n twintig lijnen te vinden en wel in een heel complex patroon welke de totale formatie bezette. Elke cirkel van de 'staart' had minstens 1 kruispunt! In de middelste cirkel was een leycentrum te vinden bestaande uit 7 lijnen. Het leuke was dat de hele formatie was gemaakt door middel van cirkels en ringen. Elke ring had een kruispunt in het midden en een kruispunt van leylijnen aan de buitenkant van de ring. Ook alle cirkels hadden een kruispunt in het midden en een kruispunt van leylijnen aan de buitenkant. Opvallend was dat deze formatie een soort schorpioen voorsteld. Deze heeft twee grote 'ogen' die naar een zendmast kijken. Precies op deze 'kijklijn' loopt een leylijn...

Copyright © Jan Willem Bobbink

Tekening Copyright © Jan Willem Bobbink.

De rode lijnen zijn leylijnen.Update 3: 09-08-2001 door Robert Boerman.

Nadat Eltjo de volgende dag zijn digital camera op de computer aansloot, bleek dat alle foto's die in de graancirkel was genomen, compleet mislukt waren. Sterker nog, de computer kon er totaal niets meer mee. 'File error' was wat de computer telkens weer aangaf.

Tijdens zijn reis om ons op te pikken, had Eltjo een foto gemaakt van de wegeninfokaart aan de rand van ons dorp, voor het geval hij de weg kwijt zou raken. Deze foto was de enige foto welke nog goed in het toestel aanwezig was, de rest was een puinhoop.

Dit zeer vreemde gegeven levert echter de vraag op of er wellicht op de andere foto's iets heeft gestaan wat wij wellicht niet hebben mogen zien. het antwoord hierop zullen we nooit meer te weten komen...