06- Hoeven (2), Noord Brabant, 18-06-2002

Rapport van Bert Janssen en Robert Boerman

Melding binnen gekregen via Frontier Magazine, welke de melding op haar beurt weer van Omroep Brabant kreeg. Deze formatie was ontdekt door Robbert van der Broeke.

Op zondagavond had Robbert van den Broeke het gevoel dat er in het bewuste veld een graancirkel zou ontstaan. Hij fietste wat in de omgeving rond en toen de avond viel, zal hij in het westen boven de dijk een tweetal lichten. In eerste instantie dacht Robbert dat het een auto was, maar dat bleek niet het geval te zijn, temeer omdat de twee lichten over de dijk en een sloot voort bewogen, waarna de lichten boven het veld kleiner leken te worden, ineen smolten en in het niets oplosten. Het verdwijnen van de lichten duurde volgens Robbert ongeveer 10 seconden.

Een bijzonder detail was wel dat het leek alsof er een soort druk hing waarvan je oren dicht sloegen. Hetzelfde effect krijg je als je met een vliegtuig snel stijgt of een berg oprijdt. Dit vreemde effect werd bemerkt door Robbert en mijzelf. Bert had hier geen last van. Een ander detail was wel dat we wederom een aantal uitgedroogde aren hebben gevonden. Dit hebben we vorig jaar in de Hoeven formatie van 21-06-2001 ook al gevonden (zie foto's).


UPDATE: 23-07-2002 door Janet Ossebaard

Extra opmerking bij al bestaande report:

Toen ik (Janet) de formatie een week later bezocht (samen met Robbert Boerman en Bert Janssen) was de 'lay' nog steeds opmerkelijk mooi. Terwijl we bezig waren met foto's nemen zagen we boven ons een prachtige bijzon gevormd worden (zie foto). Dit is niet de eerste keer dat we een atmosferisch verschijnsel opmerkten boven een formatie. In samenhang met meldingen van piloten, die vertellen over het uitvallen van apparatuur wanneer ze over sommige formaties vliegen, plus camera's die soms weigeren te focussen tijdens het maken van luchtopnamen, komt bij ons steeds vaker de gedachte op dat er een energie in en boven de formaties blijft hangen die wellicht tot hoog in de atmosfeer reikt, en die tevens de oorzaak is van dit soort atmosferische verschijnselen als bijzonnen, zeer plaatselijke regenbogen en gaten in verder strakke bewolking, pal boven de formaties. Bovenstaande is slechts een vermoeden, maar zeker de moeite waard om blijvend te bestuderen. We roepen een ieder dan ook graag op om tijdens een bezoek aan een graancirkel regelmatig even omhoog te kijken, om te zien of zich hoog in de lucht wellicht iets interessants afspeelt...

Copyright Robert Boerman

Copyright Bert Janssen

Klik op foto om te vergroten


Een ander detail was wel dat we wederom een aantal uitgedroogde aren hebben gevonden. Dit hebben we vorig jaar in de Hoeven formatie van 21-06-2001 ook al gevonden. Sommige van de uitgedroogde aren bevatten geen zaad (zie foto's).Copyright  Robert Boerman Copyright  Robert Boerman  Copyright  Robert Boerman
Copyright  Robert Boerman Copyright  Robert Boerman Copyright  Robert Boerman

Klik op foto's om te vergroten

Foto's Copyright Robert Boerman 2002


Copyright Robert Boerman

  • Diameter cirkel 1: 16.00 x 16.70 meter
  • Diameter cirkel 2: 2.10 x 1.90 meter
  • Diameter cirkel 3: 2.10 meter