04- Standaardbuiten, Noord Brabant, 29-06-2008

LET OP: het is niet toegestaan om het land te betreden!

Verslag van Peter Vanlaerhoeven

Eindelijk is het dan zover, we kunnen eindelijk melding maken van de eerste echte graancirkel van Nederland voor dit jaar. Na een moeizame start vanwege een paar hoax lijkt het ook bij deze graancirkel niet helemaal van een leien dakje te gaan. De eigenaar van het perceel was niet erg geamuseerd met wat hij noemt "gewasvernieling". Hij heeft inmiddels, volgens eigen zeggen, de politie gewaarschuwd en hij wil absoluut NIEMAND op zijn perceel zien. Om zijn beweegredenen dan toch maar te respecteren zullen we niet de plaats noemen maar spreken we hier van een graanveld ergens in Zuid-West Nederland.

De melding komt van Robbert van den Broeke, die mij zaterdagavond belde met de mededeling dat ie al een voorgevoel had van wat te gebeuren stond en dat ie de desbetreffende formatie al op papier had staan voordat deze er ter plekke lag. Het betreft een grote cirkel met daar om heen 4 kleinere cirkels. De kleinere cirkels hebben een doorsnee van 2,20m, 2,30m, 2,40m en 2,60m. De laatste lag zo'n 3 meter van de grote cirkel, de andere zo'n 30 cm. De grote cirkel leek niet helemaal egaal rond en mat 14 meter op z'n langste en 13 meter op z'n kortste doorsnee. Vanuit het centrum liep een vak naar de buitenkant (zodoende een driehoek vormend) waar het gewas allemaal één richting op lag, verder lag het gewas mooi rond met de richting tegen de klok in. Er waren 2 Leylijnen (ieder zo'n 3 meter breed) te bemerken waarvan één richting de kerk van een naburig dorp liep. De bovis was extreem hoog en liep op de schaal van 0-10.000 tegen de 9900 aan. De overige waardes gaven zelfs aan dat er een organiserend vermogen ontstaan was die zelfs helend voor de omgeving zou kunnen zijn. Ondanks dat de graancirkel zowat onder hoogspanningskabels lag was er een extreme vorm van rust te voelen. Spanningswaardes zijn er dan ook niet waargenomen. Er was duidelijk een roterende energie te voelen met een tegengestelde stromingsrichting t.o.v. hoe het graan lag. Voetsporen in de cirkel zijn niet waargenomen en het gewas had ook duidelijk gebogen groeiknopen.

Zelfs het verhaal van de boer kon me niet uit m'n ontspannen gevoel brengen. Hij was er van overtuigd dat er iemand met een zware rol te werk was gegaan, maar uit mijn onderzoek is gebleken dat dit onmogelijk is, want de ondergrond was mooi intact en waar ik m'n voeten had geplaatst was de grond sterk verkruimeld. Dit had zeker ook het geval moeten zijn als iemand met een zware rol er over heen was gegaan. Helaas bleef de boer bij z'n standpunt en hij wil er niets meer van weten, punt uit!!!

Bijgevoegd (gelukkig hebben we die nog...) de foto's, waarvan eentje een foto is die Robbert van den Broeke heeft genomen met een infrarood-camera, waar lichtbollen op te zien zijn.

Wellicht ten overvloede wil ik hier nog aan toevoegen dat het verboden is om het land te betreden.