5- Hoeven (1), Noord Brabant, 02-08-2010

Het is verboden de formatie te betreden



In de loop van maandag voormiddag krijgt de DCCA een bericht van een agrariër, die verder anoniem wenst te blijven, dat er een graancirkel ligt in de omgeving van Hoeven. Een paar uur later wordt ik gebeld door Roy en zegt dat Robbert van den Broeke hem heeft verteld dat ie de graancirkel voorvoeld heeft. Dus gaan we diezelfde dag, vroeg in de avond, poolshoogte nemen en treffen daar inderdaad enkele cirkels aan in het tarwe. Désirée, Roy en ikzelf komen tot de ontdekking dat er tal van voetsporen te zien zijn. We besluiten eerst de eigenaar van het veld te benaderen om toestemming voor het onderzoek. Hij zegt zelf niets te weten van een graancirkel in zijn veld.

Als we beide in de avond terugkeren op het veld sluit Sjaak zich bij ons aan en gaan nauwkeurig te werk in ons onderzoek. De 4 cirkels en een halve ring liggen er iets of wat slordig in. De waslaag van de stengels is beschadigd, waarschijnlijk van iemand die er doorheen gelopen is. De gevonden voetsporen geven hier bewijs van. Achteraf horen we dat Robbert de afgelopen nacht samen met Ellen de cirkels hebben betreden. In de formatie staat hier en daar nog een plukje graan overeind en het totaalbeeld ligt ook niet helemaal plat tegen de klei gedrukt. Het geeft al met al een iets ander beeld dan dat we gewend zijn in de voorgaande formaties. Bij het begin van de halve ring, in het nog net rechtopstaande gewas, zien we brandschade in 3 aren.

Energetisch nemen we (nog) geen verhoogde energiën of leylijnen waar, terwijl we met Roy erbij wel alle drie een soort van kriebel op ons middenrif hadden. De bovis in de cirkels is gelijk aan het overige veld. Onze eerste eenduidige indruk is dat ie door mensenhanden (lees: -voeten) is gemaakt maar toch blijven er wat vraagtekens, dus de conclusie laten we nog even in het midden. De 3 verbrande aren zijn inmiddels veilig gesteld en zullen aan een nader onderzoek worden blootgesteld.

Als later de eigenaar met zijn werknemer langskomt, praten we hem bij over onze bevindingen. Hij wil, gaf ie ook al eerder aan, geen tamtam op of rond zijn veld, dus betreden is dan ook NIET toegestaan. Het nieuws over de graancirkels in deze regio gaat snel de ronde, blijkt uit de nieuwsgierigheid van omwonenden en ieder heeft daar zijn eigen mening bij, wat ook door iedereen wordt gerespecteerd. Als we meer nieuws hebben dan melden we ons weer.

Peter Vanlaerhoven