05- Bosschenhoofd (2), Noord-Brabant, 10-05-2012

LET OP: het is NIET toegestaan het perceel te betreden omdat het perceel op het punt staat geoogst te worden.

3e grascirkel in Bossenhoofd.

Na een middag water aflaten op het land zie ik, als ik s'avonds zit te eten, de email voorbijkomen op mijn telefoon dat er weer een grascirkel is gevonden. Adres onbekend, maar ik wist precies waar het was, want herkenningspunten op een foto heb je zo gevonden .

Na een snelle warme hap ben ik vertrokken, het zou een race tegen de klok worden , want de avond zou weldra aangebreken. De weersvoorspellingen waren niet gunstig want op buienradar zag ik onderweg de donkere wolken aan komen drijven. Ik dacht bij mezelf dat ik de eigenaar van dit perceel dit keer niet hoef te bezoeken want ik ken hem, dus dat zit wel goed.

Ik ben eerst maar eens een rondje om gaan rijden om te zien of ik niks verdachts tegenko, want je weet maar nooit of iemand er zich verdacht heeft opgesteld. Dus na een grote ronde gereden te hebben ,had ik het al gezien en besloot maar op onderzoek uit te gaan. De weergoden waren mij gunstig gezind want toen ik aan kwam bij het perceel waar de grascirkels zich bevinden klaarde het op en kon ik op mijn gemak een aantal spectaculaire foto`s maken.

Het was exact hetzelfde perceel als waar op 21 juni 2007 een grote bijzondere graancirkelformatie was ontstaan. Toen we die formatie bezochten was het net de natste dag en stond alles toen blank en het perceel was in een drassig moeras veranderd. De eigenaar was toen ook niet blij dat zijn graanveld zoveel bezoek kreeg en verklaarde het al gauw tot verboden gebied. Zie het archief 2007 dan snapt u het. Hij had niet één graancirkel op zijn land maar deze goede man was gezegend met een groot aantal graancirkels. Vandaag leek het precies hetzelfde want de weergoden hadden weer eens de sluizen van de hemelpoort opengetrokken en het water was met bakken naar beneden gekomen.

Het perceel waar nu gras op staat was ook nu weer veranderd in een natte, drassige, zompige bedoening. En daar stond ik dan op mijn klompen, zonder regenlaarzen aan want die was ik vergeten mee te nemen. Het gevolg kunt u natuurlijk wel raden. Het waren weer prachtige cirkels laten we dat voorop stellen.Je voelde gewoon dat er iets meer was en toen ik de foto`s maakte ,wel die spreken voor zich.Iedereen kan er het zijne van denken en dat doe ik ook. En dat symbool dat er zo strak in lag perfect inlag( Ankh,red.),het was prachtig om te zien. Een waar kunstwerk zou mijn dochter zeggen . Ik heb nog rondgelopen om te zien of er Emf-velden waren en of er nog een andere bron van straling was, maar ook deze keer was er geen signaal te zien. Nadat ik een groot aantal foto`s had gemaakt begon het ineens weer flink te regenen. Er kwamen nog een aantal bezoekers die ook nog even wilde genieten in de regen van dit wonderlijke tafereel. Ik vroeg aan hen: "hebben jullie toestemming van de eigenaar om dit perceel te betreden?" maar daar werd een ontwijkend antwoord op gegeven.Ik ging er maar niet verder op in. Nadat het weer was opgeklaard kwam de eigenaar langs. En u raadt het al: hij was er niet blij mee dat zijn drassig grasland nog verder vertrapt zou worden. Ik heb hem uitgelegd wat het onderzoek inhield en hij was verbaasd dat wij er, als DCCA, zoveel serieus aantoonbaar precisiewerk van maken. Daarna hebben alle aanwezigen met de eigenaar van gedachten kunnen wisselen en respecteert men zijn uitspraken. Ook de eigenaar heeft nog meegewerkt aan het onderzoek want hij wilde ook wel weten of er iets gaande was en hoe dit zo maar kon ontstaan in zijn grasland. De eigenaar heeft zelf met de meetapparatuur in zijn handen zijn eigen grascirkels onderzocht. Hij vond ze wel mooi, "maar wat kan je met die grascirkels?" vroeg hij en toen was het stil! We mochten ons onderzoek van hem afmaken en wij danken de familie voor hun gastvrijheid en toestemming om het perceel te betreden. Het gras dient voor zijn melkkoeien,dus heeft hij ook liever dat zijn perceel niet meer betreden wordt,want het is eigenlijk onverantwoord en veel te nat en er werd veel te veel platgetrapt. Sommige personen moesten vooruit geholpen worden om niet vastgezogen te worden met hun voeten in het drassige land. Daardoor wordt het gras bevuild met modder en daar zit hij niet op te wachten. En daar heeft hij groot gelijk in, want u wil toch ook niet er iemand door uw prachtige gazon loopt als deze veranderd is door overvloedige regen in een moeras! Ook wilde hij dat we zouden vermelden op onze website dat het perceel niet betreden mag worden. Dus bij deze hebben we dat gedaan en hopen dat iedereen dat respecteert.

Sjaak Damen