08 - Hoeven (4), Noord-Brabant, 29-05-2012

Op dinsdag avond 29 mei was ik op bezoek bij Robbert. Dit om het één-en-ander te regelen en bespreken. Stan was ook aanwezig en eigenlijk waren we met z’n drieën druk bezig toen Robbert ons ineens vertelde over een ‘droom’ die hij de nacht ervoor had gehad.

Hij vertelde dat hij eigenlijk van plan was om de velden in te gaan die avond, maar dat hij plotseling zo moe werd, dat hij besloot om toch maar thuis te blijven en te gaan slapen. Hij droomt dat hij in een veld loopt. Het is een stuk land dat vlakbij de Zwartenbergse Molen van Etten-Leur ligt. Hij ervaart daar een onrustig gevoel en een duidelijke aanwezigheid. Plotseling komt er een witte bol uit de lucht die voor zijn neus onrustige bewegingen begint te maken om vervolgens de grond in te schieten. Precies op die plek ziet Robbert een kleine cirkel liggen.

Het volgende wat hij herinnert, is dat hij schuin op bed ligt met zijn schoenen nog aan. Iets wat hij eigenlijk nooit doet! Hij vertelt ons dit verhaal en vraagt zich meteen af of het toch niet zo zou zijn dat er daadwerkelijk een cirkel is ontstaan? Er is maar één manier om hier achter te komen, dus stel ik voor om op zoek te gaan naar de locatie uit zijn droom.

Het moet kwart voor tien zijn geweest toen we wegreden bij Robbert thuis. Het begon toen al aardig te schemeren. Aangekomen in Etten-Leur (inderdaad vlakbij de Zwartenbergse Molen) wijst Robbert een gebied aan waarvan hij denkt dat het ergens ongeveer geweest zou kunnen zijn. We slaan op een gegeven moment rechtsaf de Elshoutweg in. Deze komt uit midden in de polders. We rijden een houten slagboom voorbij en Robbert herkent deze direct uit zijn droom. We stoppen en stappen uit. Robbert loopt dan doelgericht het veld in omdat hij het wederom herkent. De begroeiing is zeer gevarieerd en op sommige plaatsen wel een meter hoog. Na ongeveer 20 meter het veld te zijn ingelopen, stopt hij en roept; “Ja, hier ligt een cirkel !”.

Ongelóóflijk ! Zijn droom bleek dus te kloppen, of…. was het misschien geen droom…….? We hebben gekeken of er misschien nog meer cirkels lagen, maar dat bleek niet het geval. Het is een betrekkelijk kleine cirkel met een diameter van 2,2 mtr.

Bron: Verslag en foto’s: Roy Boschman