13- Seppe (2), Noord-Brabant, 20-07-2012

Op 16 juli kreeg ik van Robbert en Roy het bericht door dat er weer een groot aantal grascirkels was ontstaan op een perceel bij het vliegveld Seppe. Ik suggereerde dat het hetzelfde veld was als waar de vorige cirkels lagen en dat werd volmondig beaamd. Deze morgen (17e) had ik even de gelegenheid om de formatie te bezoeken. Ik had niet veel tijd daar ik 's middags een andere afspraak had staan, het weer eens regende en ook mijn eigen onderzoek veel tijd vraagt. De formatie zag er op het eerste gezicht leuk uit. Ik wilde wat hoogte foto's nemen maar de polsstok weigerde dienst. Een toevallige voorbijganger vroeg nog of ik wilde gaan vissen maar ik legde hem uit dat dit mijn manier was om foto's van bovenaf te nemen. Ook met zijn hulp weigerde de stok dienst. De wandelaar en ik hebben wel een wazige mist waargenomen op de plek waar de vorige grascirkel lag. Deze mistwolk was zo'n 20 meter breed en een paar meter hoog en zweefde een meter boven het veld. Soms leek het of we een licht zagen in de wolk. Ik heb getracht foto's te maken maar om een onbekende reden stopte mijn camera er telkens mee. Helaas had ik ook geen reserve batterij bij me want ineens stopte mijn camera er compleet mee. Door alle commotie met de camera letten we even niet op de wolk die ineens verdwenen bleek. Ook de foto's die de wandelaar met zijn telefoon probeerde te maken zijn helaas niet gelukt, uiteindelijk viel de telefoon in het gras.

Ik heb geen idee wat de cirkels betekenen. Ik werd herinnerd aan dingen uit het verleden waar ik al lang niet meer aan heb gedacht. Misschien was dat te wijten aan de regen, de stress of het vakantiegevoel dat in het water liep, ik weet het niet. Ik weet wel dat , voor mijn gevoel, de tijd heel traag verliep terwijl ik in de cirkel was. Het leek zelfs of de tijd stilstond terwijl ik met mijn onderzoek bezig was. In het gras kropen veel naaktslakken wat op slecht weer duidt.

Het veld is wederom door de boer opengesteld maar door de extreme natheid vraagt hij om niet onnodig rond te gaan lopen en voorzichtig te zijn. Ook de bekende donatie-bus staat weer bij de ingang van het veld en we verzoeken u om gul te geven. Als het weer opklaart na het weekend zal het gras snel gemaaid worden, het stond al hoog vertelde de boer mij. U weet wat u moet doen:......tijd maken. Waarschijnlijk heeft de boodschap van deze cirkel ook te maken met tijd.

Ik heb een 2-tal cirkels bemonsterd en een controle monster genomen en afgeleverd bij het laboratorium. Een dezer dagen hebben we daar de uitslag van.

Sjaak Damen - DCCA veldcoordinator