12 - Zevenbergschen Hoek, Noord-Brabant, 11-07-2012

Via de media bereikte ons het bericht dat er in Zevenbergschen Hoek in de nacht van 10 op 11 juli een graancirkel verschenen is. Boer Arie de Lint werd attent gemaakt op deze formatie door een vriend. Hij heeft foto's gemaakt die in de Telegraaf en in een regionale krant zijn verschenen. Daar doet hij verslag dat hij niet in AliŽns gelooft en dat hij ervan uit gaat dat het mensenwerk is. Hij heeft berekend dat het hem Ä 250,- kost a.g.v. verlies van opbrengst.

De formatie aan de Langeweg ligt aan een boerenpad onderaan een parallelweg en is, via de tractorsporen, goed begaanbaar. Vanaf de, hoger gelegen, parallelweg is een goed overzicht te krijgen van de formatie. De formatie ligt in tarwe, in een veld zonder hoogspanningsmasten of windschade. Ten tijde van het bezoek was het veld erg nat, de tractorsporen stonden onder water.

De eerste ring heeft een doorsnede van 10 meter totaal met in het midden een 4 meter grote cirkel rechtopstaand gewas. Van daaruit bereik je "de wolk", opgebouwd uit verschillende cirkels. Deze loopt op in diameter van 6 naar 15 meter doorsnede. Elke overlappende cirkel heeft een eigen beginpunt (swirl) die er vaak rommelig uitziet. Vanuit de grootste cirkel van de wolk bereik je de grootste cirkel; een ring van 18,5 meter doorsnede met een staande cirkel in het midden van 9 meter doorsnede. Al het gewas in de formatie lag tegen de wijzers van de klok in.

Door de uitermate natte grond is het moeilijk vast te stellen of er sporen te vinden zijn van menselijke activiteit. Overal stonden modderige voetstappen wat logisch is bij deze bodemgesteldheid en die je al vindt na ťťn enkele bezoeker.

Op het eerste gezicht ziet de formatie er goed uit maar de geoefende kijker vindt veel gebroken stengels aan de basis, net boven de grond. In de formatie trof ik geen anomaliŽn aan.

In de eerste cirkel vond ik een oranje touwtje en in de grootste cirkel stond een bordje met daarop de naam van Theunisse BV, Steenbergen, een bedrijf wat handelt in gewasbeschermingsmiddelen. Zou er geen graancirkel gevormd zijn dan zou dat bordje niet op die plek staan. Iemand heeft dat daar dus geplaatst.

Annemieke Witteven